Casten Almqvist, vd TV4-gruppen
Nov
15
12:00 PM12:00

Casten Almqvist, vd TV4-gruppen

Moderator Helena Stålnert

Agenda och beskrivning av dagens ämne med efterföljande rundabords-diskussion kommer inom kort.

View Event →
Frédéric Cho, founder Frédéric Cho Advisory AB
Dec
5
12:00 PM12:00

Frédéric Cho, founder Frédéric Cho Advisory AB

Kina-expert, vice ordförande Svensk-Kinesiska handelskammaren

”Vad man än gör med Kina så krävs en grundläggande förståelse. Vi ska varken vara naiva eller paranoida om Kina, vi ska vara kunniga!”

Agenda och beskrivning av dagens ämne med efterföljande rundabords-diskussion kommer inom kort.

View Event →
Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige
Feb
7
12:00 PM12:00

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige

Agenda och beskrivning av dagens ämne med efterföljande rundabords-diskussion kommer inom kort.

View Event →

Pelle Törnberg, f.d. koncernchef MTG och Metro International
Oct
15
12:00 PM12:00

Pelle Törnberg, f.d. koncernchef MTG och Metro International

Pelle Törnberg om att bygga 100 nya bolag i 15 länder och att hela tiden ”vara på väg”.

- Kinnevik var det bästa universitetet. Varje dag kl. 07 hade vi samtal med Stenbeck – husförhör om till exempel räntan och rubrikerna i The Economist.

Vid CBN-mötet den 15 oktober träffar vi Pelle Törnberg med ett långt förflutet inom Kinnevik, bland annat som vd för MTG och Metro International. Den senare gavs ut i 19 länder på 15 språk och nådde 17 miljoner läsare.
På mötet delar - och diskuterar - Pelle sin syn på ledarskap, och särskilt när beslut behöver fattas utan tydliga underlag. Hur man tar sig fram och har roligt på vägen!
Hör om varför ledningen inrättade en omtalad MisManagement Fund och vilken effekt den gav. Om det omtalat manliga klimatet, om självkritiken och det gigantiska självförtroende som rådde inom MTG samt om vikten av att vara mycket aktsam om människors integritet.

Om talaren

Pelle Törnberg började som journalist, bland annat på Sveriges Television och Sveriges Radio Stockholm och var den som avslöjade Baseball-ligan inom Stockholmspolisen.
Han startade Strix Television inom Kinnevik-gruppen 1987. Pelle Törnberg blev ansvarig för MTG 1993 och för Metro år 2000. Idag är Pelle aktiv som ordförande i Campadre, som styrelseledamot i Bokadirekt.se, Bromberg, HBO Nordic, Cellcomb, Novax och Parsifal Entertainment samt senior rådgivare till ett antal börsbolag.

Mötet startar kl 12 med en gemensam lunch följt av samtal och runda-bordsdiskussion. Välkommen!

View Event →
Mats Alvesson, professor i organisationsforskning, Lunds universitet
Sep
12
12:00 PM12:00

Mats Alvesson, professor i organisationsforskning, Lunds universitet

“För att förstå varför smarta personer faller för dumma idéer och dessutom blir belönade för det, måste vi se på vilken roll funktionell dumhet spelar.” Mats Alvesson.

Mats är professor i organisationsteori vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet och Brisbane. Alvesson myntade 2012 begreppet Funktionell dumhet som syftar på frånvaron av kritisk reflektion. Funktionell dumhet var enligt Alvesson en bidragande orsak till finanskrisen 2007–2008. Han har i sin forskning fokuserat på företags organisation av arbete och ledarskap. Han har publicerat sig i dessa ämnen samt om kvalitativ forskningsmetodik.

Läs gärna hans bok "Dumhetsparadoxen" som vi skickade till er medlemmar för några veckor sedan. En önskan från Alvesson är att deltagarna den 12e bör läsa åtminstone sista kapitlet om dumhetsbekämpning.

Varmt välkomna!

View Event →
Förändringsledning av Sveriges högst rankade mediabolag - Sveriges Radio - med Cilla Benkö
Jun
19
12:00 PM12:00

Förändringsledning av Sveriges högst rankade mediabolag - Sveriges Radio - med Cilla Benkö

Den 19e juni talar vi ledarskap med Cilla Benkö. Hon är vd för ett av Sveriges mest omtyckta men också mest utsatta bolag: Sveriges Radio.

Cilla Benkö genomför omfattande förändringar och leder ett publikt företag från 1925 in i en värld av digitalisering. Inför öppen ridå och med medarbetare utbildade i att ifrågasätta och rapportera. Sveriges Radio och hela public service är ständigt utmanade – senast av MUF och Stockholms Moderater som yrkar på nedläggning.

Ny teknik ändrar roll och arbetsinnehåll för producenter och programledare. Både vad gäller hur programmen görs och hur de sänds och distribueras. Fler program än tidigare outsourcas och skapas av externa produktionsbolag istället för inom Sveriges Radios väggar. Finansieringen för hela Public Service har övergått till att vara skattefinansierad. Och även om inga politiker sitter i styrelsen finns inget grundlagsskydd för Sveriges Radios oberoende och företaget kan snabbt begränsas eller läggas ner av en politisk majoritet.
Välkommen till erfarenhetsutbyte med en av Sveriges mest respekterade och utsatta ledare som har dryga tvåtusen medarbetare på 50 platser i Sverige och utomlands och som driver 4 kanaler varav en är nedbrytningar och där finns dagtid 25 lokala kanaler som web- och app-sändningar. Och som publicerar på 13 språk. Ett bolag som har högt förtroende hos de flesta i mätningarna. Men inte hos alla.

Moderator
Moderator och diskussionsledare är Ulf Kruse, ordförande i Chamber Business Networks, förändringsledare och idog radiolyssnare.

Om Cilla Benkö
Cilla Benkö är vd för Sveriges Radio sedan 2012 då hon efterträdde Mats Svegfors efter att ha arbetat i ledningen för SR sedan 2007.
Hon sitter även i diverse internationella styrelser inom bland annat EBU (Union Européenne de Radio Télévision), International News Safety Institute och Prix Europa. Hon har hunnit med att vara chef för Aktuellt-redaktionen på SVT och Ekoredaktionen, Ekonomireporter och chef för ekonomiekot samt reporter för TV4. Listan är lång.
Cilla Benkö är dotter till två ungerska flyktingar undan östblocket på femtiotalet och har utbildat sig på Stockholms universitet, IMD Business School Lausanne samt New York University.
2016 tilldelades hon Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv för sitt arbete med att bättra på jämställdheten inom företaget.
2017 blev Cilla Benkö utnämnd till Årets Chef.
2019 tilldelades Sveriges Radio priset för Sveriges mest jämställda arbetsplats.


Mycket välkomna till en spännande eftermiddag!


Vill du också bli medlem i CBN och sitter i ledningen för ett större bolag? Maila oss på info@cbn.se eller ring på 08-551 063 90. Välkommen till CBN!

View Event →
Lönsamhet och hållbarhet - Maria Wetterstrand & Kaj Török
May
15
12:00 PM12:00

Lönsamhet och hållbarhet - Maria Wetterstrand & Kaj Török

Lönsamhet genom hållbarhet utan green wash

Plats: Wenner-Gren Center, Sveavägen 166 högst upp.

CBN mötet 15 maj ägnar vi åt att se igenom Greenwashing och Green hush och diskutera hur vi skapar lönsamhet genom att aktivt arbeta för hållbarhet.

Begreppet som är både nästintill utslitet är samtidigt något som kunder tar för givet.

För att ge exempel på företag som skapat lönsamhet genom hållbarhetsarbete, har CBN bjudit in Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max Burgers, som kommer och berättar om Max resa för att göra världen lite godare.

Moderator och diskussionsledare är Maria Wetterstrand, vd för Miltton Purpose, hållbarhetskonsult, samhällsdebattör och tidigare språkrör för Miljöpartiet.

Och nu moderator hos oss på CBN.

Om talaren

Kaj Török har jobbat med hållbarhetskommunikation sedan 1996 med en bakgrund från bland annat Det Naturliga Steget, han var också med och grundade hållbarhetskommunikationsbyrån Futerra Stockholm. Kaj fick priset Green Awards i London 2009 för kreativ och effektiv grön kommunikation tillsammans med Max Hamburgarrestauranger. Sedan 2016 är han informations- och hållbarhetschef på Max. Han har talat vid ett flertal konvent världen runt såsom Climate Leadership Summit Porto, Innoday och Miljöstrategidagarna för att nämna några.

Väl mött den 15 maj!

View Event →
Stefan Ytterborn, grundare och vd POC och Cake
Apr
11
12:00 PM12:00

Stefan Ytterborn, grundare och vd POC och Cake

” These guys are the biggest threat to our future business!”
(Giro Helmets executive)

CBN-möte om innovationskultur med serieentreprenören bakom POC-hjälmarna och IKEA PS

-”Om tio år åker alla med hjälm” sa Stefan Ytterborn till investerarna och få trodde på hans vision om att göra designad skyddsutrustning som skulle rädda liv. Det var den tröga starten för bolaget som sedan erövrade backarna med sina skydd för utförsåkarna med flera.

I mötet på CBN den 11 april samtalar vi med mannen bakom IKEA PS – design-serien som tog IKEA in i finrummet, som vunnit Guldägg för Ittala och sedan sadlade om och startade hjälmföretaget POC. Och sålde det för att bygga prisbelönta el-motorcyklarna Cake.

Förutom att tala om hans fantastiska karriär från persiennförsäljning, över barockmöbler till att utveckla Cake, talar vi om hur man skapar innovationer. Och behåller entreprenörerna och oliktänkarna inom företaget. Och vad CBNs medlemmar kan lära sig om att skapa en innovationskultur inom sina respektive företag.

Om Stefan Ytterborn

Stefan är tävlingsmänniskan som började sälja persienner till arkitekter för att sedan börja ta in utländska designmöbler till Sverige. Vände på flödet och tog svenska designmöbler ut i världen. 1996 lanserade IKEA sin designserie PS, initierad av Stefan som med hjälp av svenska designers skapade en helt ny era inom IKEA.

Efter en tid på egna guldäggsbelönade designföretaget Ytterborn & Fuentes startar Stefan hjälm- och skyddsföretaget POC 2004. Efter framgångarna med POC sadlar Stefan Ytterborn om och har under senaste året lanserat första versionen av egna företaget Cakes nya elmotorcyklar.

Mycket välkomna!

Moderator Ulf Kruse

View Event →
Energifyllda ledardagar med CBN i Alcudia
Apr
6
to Apr 8

Energifyllda ledardagar med CBN i Alcudia

Är du medlem i CBN? Missa då inte våra energifyllda ledarskapsdagar i Alcudia, Mallorca 6-8 april. Anmälan Alcudia är stängd. Kontakta oss på info@cbn.se

alcudia.jpg

Utöver ordinarie årskalender med Key Note-möten bjuder CBN sina medlemmar till ledardagar i Alcudia ihop med Avonova Active. CBN sponsrar de första 10 anmälda medlemmarna i två nätter. Följande ingår:

1.       Boende på 4-stjärniga Hotell Condezza, frukost, lunch, middag inklusive dryck, samt aktiviteterna nedan.

2.       Träning med OS-guldmedaljören Bernt Johansson och andra välmeriterade ledare som skräddarsyr väl avvägda cykelpass och andra övningar samt yoga baserat på deltagarnas nivå.

3.       CBN-knuten talare utöver ordinarie program: Ulf Lindberg, Enhancer. Ulf är aktuell med en föreläsningsserie på temat Lean Vertical Leadership ihop med Leif Östling, Scania och kommer ut med bok senare under året inom ämnet.

4.       I samarbete med företagshälsan Avonova erbjuds du föreläsningar i relevanta och aktuella ämnen. Se mer på: https://avonovaactive.se/event/valkommen-till-camp-alcudia-april-2019/

Först till kvarn för de 10 platserna gäller. Eventuell medföljande betalar medlem för själv enligt prislistan: 1000:- i dubbelrum eller 1300:- i enkelrum, per natt.

Tillkommer gör kostnad för flyg och transfer till/från flygplats.  

Tidpunkt 6-8 april 2019 med möjlighet att förlänga:
Veckan före Påsk är klimatet på Mallorca som allra bäst. För de som önskar förlänga sin vistelse finns möjlighet till samma kostnad som medföljande ovan. Förlängning är möjlig till 13 april 2019.

Flyg:
Ni bokar själva ert flyg till Palma [PMI]. Det finns ett stort antal bolag som flyger till Palma. Med framförhållning ska en biljett inte kosta över 3000 kr från Stockholm eller Göteborg. Vi rekommenderar ankomst kring lunch och hemfärd på eftermiddag i den mån det är möjligt. Vid önskemål så hämtar vi vid flygplatsen i Palma (tillkommer kostnad).

Från CBN närvarar Charlotte Törsleff och Ulf Kruse under CBN-dagarna.

Anmälan senast den 15 februari 2019

Camp Alcudia arrangeras av Avonova Active - ett nybildat bolag i Avonovagruppen - med syfte att vara en ledande aktör inom träning och hälsa för organisationer och individer som vill prestera och må bra.

View Event →
Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner AB
Mar
8
11:45 AM11:45

Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner AB

Sven-Olof Johansson är affärsmannen och överlevaren som framgångsrikt utmanat Wallenberg, förlorat allt och byggt upp ett fastighetsimperium - igen.

På CBN-mötet med Sven-Olof Johansson kommer vi främst diskutera makro-frågor som till exempel världsekonomin och hur börsen kommer att utvecklas framöver. Varför bolag som H&M borde återköpa sina aktier och hur fastighetsmarknaden kommer att förändras.

Sven-Olof Johansson är den framgångsrike affärsmannen och placerare på börsen, som noga följer världsekonomin, politiken, räntorna, valutakurserna och hur våra större företag utvecklas – och har åsikter!

Moderator: Helena Stålnert.

Om Sven-Olof Johansson
Sven-Olof Johansson är mannen som i ungdomen började sälja konkurslager av tv-apparater vid norska gränsen och kom att bli en av Sveriges miljardärer.
”Jag har varit miljardär tre gånger. Två gånger i pengar och en gång i skulder”.
Han blev känd när han blev storägare i Scania och blev utköpt av Wallenberg. Sven-Olof Johansson är idag vd vid Fastpartner men är även storägare i HM och den molnbaserad e-handelsplattform Litium.

Välkomna!

OBS! VI BÖRJAR REDAN 11.45, Key Note kl. 12.30.

Moderator Helena Stålnert

View Event →
Lena Treschow Torell, styrelseledamot Investor, ÅF m.fl.
Feb
6
12:00 PM12:00

Lena Treschow Torell, styrelseledamot Investor, ÅF m.fl.

”När Lena Treschow Torell talar – lyssnar både medier och politiker”

Sveriges okrönta Mäktigaste IT-kvinna

Lena Treschow Torell är doktorn och docenten i fysik som varit först många gånger: första kvinnliga styrelseledamoten i Ericsson och första kvinnliga vd:n i Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

På mötet den 6 februari delar Lena med sig av sina erfarenheter från tunga svenska börsbolagsstyrelser, hur hon ser på forskning och utveckling kopplad till Sveriges konkurrenskraft i förhållande till övriga världen och hur den tekniska utvecklingen kommer att förändra våra liv.

Om Lena Treschow Torell

Lena Treschow Torell är professor på två universitet. Hon är - eller har varit - styrelseledamot i fler bolag än de flesta. Och då inledde hon sin styrelsekarriär först efter fyllda 50 i samband med att hon lämnade sin roll som forskare.

Men för den sakens skull har hon inte tappat kontakten med vetenskap och forskning.

Hon har varit /eller är styrelseledamot eller ordförande i följande bolag: Getinge, Ericsson, ÅF, Mycronic, SKF, Gambro, Saab, Investor och därtill i Chalmers. Bland annat. Hon har varit chef för EU Kommissionens Forskningscenter och hon var den första kvinnliga vd:n för den prestigetunga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Välkommen att lyssna på, och dela tankar med, en av Sveriges allra mest meriterade ledare inom forskning och företag.

Moderator Helena Stålnert

View Event →
Anna Bråkenhielm, Entreprenör
Dec
6
12:00 PM12:00

Anna Bråkenhielm, Entreprenör

Talare
Anna Bråkenhielm är en svensk företagsledare inom media och har bland annat skapat världens mest sedda dokusåpa; Expedition Robinson/Survival. Hon har varit VD för Strix Television, chef för produktionsbolaget Silverback och VD för produktionsbolaget Scandinavian Studios. Hon har också varit VD och ägare för magasinet Passion for Business, som riktar sig till framgångsrika karriärkvinnor.

View Event →
Michael Wolf, senior rådgivare på Blackstone, f.d VD Swedbank
Oct
4
12:00 PM12:00

Michael Wolf, senior rådgivare på Blackstone, f.d VD Swedbank

Ledarskap i en bevakad position – hur leder man ett företag som är påpassat och publikt och med ständig tillsyn av flera myndigheter

Få ledare är så publika som vd för en storbank. Michael Wolf har arbetat på toppositioner i många företag och många medarbetare vittnar om hans ledaregenskaper. Men hur hanterar man den ständiga bevakningen när det blir svårigheter? Bankkris efter Credit Crunch, svårigheter i Baltikum där Swedbank var exponerade mer än andra. Michael Wolf är talare hos CBN 4-e oktober och ger så sin personliga syn på hur man leder ett stort företag genom kriser i ett ständigt blixtljus och vad som driver en person på den översta nivån i ett sådant företag.

Talare
Michael Wolf har en gedigen erfarenhet i ekonomi och ledarskap. Han har tidigare arbetat som VD på Swedbank, Intrum Justitia, finansdirektör på Skandia AB och VD för Skandia i Tyskland. Samt ordförande i Stockholms Handelskammarens styrelse. Han är för närvarande ordförande i Capio, rådgivare hos Blackstone samt partner i Bellbird och Cashworks AG.

Moderator
Helena Stålnert, moderator och kommunikationsrådgivare, tidigare vice vd på stålföretaget SSAB och försvarskoncernen Saab. Helena Stålnert har lång medieerfarenhet bl.a. som chef för SVT:s Aktuellt-redaktion, nyhetsankare och utrikeskorrespondent.


 

View Event →
Peter Carlsson, vd Northvolt, f.d. chef inom Tesla
Sep
26
12:00 PM12:00

Peter Carlsson, vd Northvolt, f.d. chef inom Tesla

  • Waterfront Building – United Spaces (map)
  • Google Calendar ICS

GIGAFACTORY, ELBILAR OCH OM ATT UTMANA ELON MUSK

Talare

Peter Carlsson, tidigare logistikchef på Tesla, bygger Europas största batterifabrik i Sverige. Regeringen har lagt budget för subventioner av el cyklar, försäljningen av el-hybrider går upp. El-lastbilar som laddar under gång och självkörande bilar finns redan i tester.
Var skall elen komma ifrån en vindstilla och mulen dag i januari när kärnkraften avvecklas och den så kallade svängmassan minskar?
Solpaneler installeras och det ställer helt nya krav på lagring av energi. Detta och en framtida el-baserad värld kommer Peter Carlsson att ta om för medlemmarna i CBN den 26-e september.
- Vi vill göra Europa konkurrenskraftigt. Om 10 procent av den europeiska fordonsindustrin ska vara elektriska fordon år 2025, kommer Europa att behöva minst tre liknande storskaliga fabriker bara för det. När vi ser ett starkt trendskifte mot sol och vind vill vi inte vara helt beroende av Kina, Japan och Korea, säger han.
Northvolt AB är ett svenskt företag med planer att bygga en fabrik för tillverkning av litium jon-batterier för elbilar och för lagring av energi.

 

View Event →
Sven Otto Littorin, Serio Group, f.d. arbetsmarknadsminister
Aug
21
12:00 PM12:00

Sven Otto Littorin, Serio Group, f.d. arbetsmarknadsminister

VAD BETYDER STRUKTURFÖRÄNDRINGARNA I EKONOMIN FÖR JOBB OCH SAMHÄLLSEKONOMI FRAMÖVER

Talare
Sven Otto Littorin, tidigare arbetsmarknadsminister och partisekreterare, kommer att resonera om dessa frågor utifrån sina erfarenheter. Littorin var gäst på Stanford under 2011 och studerade då särskilt kopplingen mellan innovationer och jobb och sedan dess är Littorin en av medarrangörerna till de årligen återkommande Innovation for Jobs -toppmötena i Silicon Valley

View Event →
Anna Felländer, Regeringskansliet, Näringsdepartementet
Jun
2
12:00 PM12:00

Anna Felländer, Regeringskansliet, Näringsdepartementet

Verktygslådan som krävs för företagsledare för att leda rätt när värdekedjorna förändras.

Digitaliseringen transformerar näringsliv och samhälle. Nya värdekedjor och konkurrenssituationen skapas. Allt som kan digitaliseras och som kan kopieras gratis, faller i värde samtidigt som allt som inte kan digitaliseras, det som blir en knapp resurs, stiger i värde. Mycket av det värde som skapas i digitala och virtuella verkligheten fångas inte i statistiken och vi behöver därför en ny verktygslåda för att både företagsledare och politiker ska kunna leda navigera rätt i en mer digital och snabbt föränderlig verklighet.

Talare

Anna har sin bakgrund på Finansdepartementet, Statsrådsberedningen och på Swedbank. Hon har publicerat ett antal rapporter kring digitaliseringens inverkan på samhället, näringslivet och ekonomin. Idag har hon rollen som senior rådgivare i digital transformation åt Boston Consulting Group.

 

 

View Event →
Lars Stugemo, koncernchef och vd på HiQ
May
10
12:00 PM12:00

Lars Stugemo, koncernchef och vd på HiQ

Företagskultur - det viktigaste konkurrensmedlet.

En del anser att konsultbranschen är slätstruken och blek där få, eller inga bolag riktigt står ut. Med ett undantag: HiQ som redan från start profilerat sig som bolaget med stark kultur och fokus på medarbetarna. De har branschens lojalaste kunder och medarbetare och högsta marginalen. Lars Stugemo var med vid starten av HiQ 1995 och har inte bara överlevt internetbubblor och credit-crunch, utan byggt upp det till ett internationellt bolag med 1600 anställda i fyra länder och kunder i fler än 15 olika branscher.
Han berättar om hur de målmedvetet skapar en stark kultur i företaget och hur denna är en del av deras konkurrensfördel. Och utmaningarna med att bibehålla denna trots stark tillväxt.

Talare
Lars Stugemo är koncernchef och vd på HiQ, ett ledande nordiskt konsultbolag med över 1 600 medarbetare och en drivkraft att förenkla människors vardag genom teknik och kommunikation. Han är också styrelseordförande i sportbettingbolaget Kambi Group samt involverad i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) som ledamot i IVAs Näringslivsråd och medlem av avdelning VI – Företagande och ledarskap.

Anmälan
Det här eventet är endast för våra medlemmar.

View Event →
Anders Thornberg, Generaldirektör för Säkerhetspolisen
Feb
16
12:00 PM12:00

Anders Thornberg, Generaldirektör för Säkerhetspolisen

Hur man adresserar och säkerställer säkerheten inom ett företag.

Talare
Anders Thornberg är svensk generaldirektör och chef för Säkerhetspolisen (Säpo) sedan den 5 juli 2012. Thornberg var före dess tillförordnad säkerhetspolischef från april 2012. Thornberg har varit anställd av Säpo sedan 1990 och har senast innehaft befattningen som biträdande säkerhetspolischef.

 

View Event →
Sophie Nachemson-Ekwall, Doktor i företagsekonomi, Handelshögskolan
Jan
26
12:00 PM12:00

Sophie Nachemson-Ekwall, Doktor i företagsekonomi, Handelshögskolan

Så görs Sverige redo för en långsiktig och inkluderande marknadsekonomi.

Sophie Nachemson-Ekwall. Doktor i företagsekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och prisbelönt ekonomijournalist med 20 år på affärstidningar som Finanstidningen, Affärsvärlden, Dagens Nyheter och Dagens Industri.

Hon svarar på frågorna hur det kommer sig att:

- Sverige tappat 100 000 industrijobb sedan 2008 när Tyskland nyanställt?
- det är lättare att köpa svenska börsbolag än i andra länder?
- nästan allt kapital som investeras i start-ups och förvärv är utländskt?
- Sverige har västvärldens minst idéburna sektor; knappt några kooperativ alls?
- vi ältar frågan om vinstmaximering när bolag bidrar med så mycket mer?

Sophie kommer att berätta hur en ny syn på ägande och vinst i Sverige kan få igång långsiktig och hållbar tillväxt i allt från små- och medelstora företag till våra stora börsföretag liksom olika ägarformer som kooperativ och ömsesidighet. Hon tar avstamp i idéskriften ”En hållbar ägararkitektur för Sverige”, som hon gett ut i samarbete med tankesmedjan Global Utmaning och som är en syntes av hennes avhandling och idéer.

Avhandlingen täcker fientliga buden på Skandia och Scania. Idag forskar hon kring institutionella investerares nya förmåga att placera sitt växande kapital långsiktigt och hållbart samt inställningen till idén om aktiebolaget som vinstmaximerande. Men kanske framförallt drivs hon av ett starkt ifrågasättande till en hemmasnickrad inställning att inhemskt kapital inte behövs och att olika ägarformer som kooperativ och ömsesidiga strukturer ska hanteras styvmoderligt.


Talare
Sophie Nachemson-Ekwall delar idag sin tid mellan forskning kring långsiktiga placeringar hos institutionella investerare, bolaget som värdeskapande process, rådgivning i frågor kring bolagsstyrning, lärartjänst på förvärv & fusioner på Mastersnivå. Hon är flitigt anlitad debattör och kolumnist.

Hon har också gett ut en del böcker, bl. a om kraschen i ABB och två böcker om skandalerna i Skandia. Idéskriften går att ladda hem gratis från tankesmedjan Global Utmanings hemsida 

View Event →